Klimaatverandering is een ‘Hot Topic’ op dit moment. Vooral als het gaat om de claim van velen dat de huidige geconstateerde Klimaatverandering een menselijke (antropogene) oorzaak zou hebben.
Wat is klimaatverandering eigenlijk?
Klimaatverandering verwijst in de regel naar de langetermijnveranderingen in temperatuur, neerslag, windpatronen en andere klimaatkenmerken op aarde.
De huidige reguliere media bericht bijna dagelijks over het beweerde feit dat menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool), ontbossing en industriële processen, de oorzaak zijn van de klimaatveranderingen. Klimaatverandering is echter een proces op aarde dat al sinds het ontstaan van de aarde voorkomt.
De vraag is dus eerder “Hoe groot is de menselijke invloed op de klimaatverandering?
De menselijke activiteiten leiden tot een uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer, zoals o.a. koolstofdioxide (CO₂) en methaan (CH₄), die in principe warmte vasthouden en de gemiddelde temperatuur op aarde kunnen laten stijgen. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat deze stelling juist is. Maar wat is het effect van deze uitstoot op de langere termijn voor de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. En leidt deze toename van de broekassen CO2 en Methaan dan inderdaad tot lange termijn temperatuurstijging.
De huidige gangbare opinie is dat de gevolgen van de uitstoot van Kooldioxide (CO2) en Methaan (CH4) dé oorzaak zijn de klimaatverandering . En dat de gevolgen van die verandering merkbaar is door onder andere extremere weersomstandigheden (hittegolven, zware regenval, droogtes), stijgende zeespiegels door smeltende ijskappen en gletsjers, veranderingen in ecosystemen en biodiversiteitsverlies.
Maar is het wel zo? Is het klimaatsysteem niet veel complexer dan zo’n eenvoudig verband? En kloppen de krantenkoppen over “De warmste temperatuur ooit gemeten”; “Steeds snellere temperatuur stijging”; “De hoeveelheid ijs op Antarctica op neemt af!” wel?
Ik ben daar nieuwsgierig naar. Ik weet inmiddels dat er ook andere meningen zijn. Meningen van gerenommeerde wetenschappers. Waarom horen we die zo weinig?
Ik ga op zoek naar andere feiten, andere meningen, andere beelden.
Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen